Asioita elämänilosta ja elämän iloista

BLOGIHUONE

Tässä vain pieni osa teksteistä. Lisää tekstejä löydät Elämän ilontalon omilta sivuilta. Tervetuloa mukaan iloitsemaan elämästä 😊

Tiistai, Maaliskuu 9, 2021, 06:22

Etkö ole keittoihmisiä? En oikein minäkään, mutta ajoittain keittoruoka maistuu erityisen hyvältä. Varsinkin kylminä syys- ja talvi-iltoina.

 
 

 

Kaikki keitot eivät minulle toimi, mutta esimerkiksi paksut ja kermaiset sosekeitot ovat yksi laji, mikä maistuu yleensä aina. Maukkaat sellaiset tietenkin! Kuulutin hyvien makujen perään jo artikkelissani Pieniä suuria iloja - Ruokaa ja rentoutumista ja makuja on löydyttävä muuten melko simppelistä keitostakin!

Meidän tämänkertainen keittoruokaideamme sai alkunsa siitä, kun saimme anoppilasta ihanan itse kasvatetun kurpitsan. Lajiahan en tunnistanut, mutta se oli kuvan kaltainen möhkäle... tuollainen Halloween-kurpitsan näköinen.

Tunnistatko lajin?

Ei siis ehkä paras mahdollinen ruuan laittoa ajatellen, joten aloimmekin kaivertamaan siitä kurpitsalyhtyä… tämä kurpitsa muuttui kuitenkin keitoksi.   Herkulliseksi sellaiseksi!

Ja miten helposti kasvissosekeitto se lopulta syntyykään. Suurin työ on kasvisten valmistelussa ja sekin menee yhdessä kivasti ajanvietteenä. Jääkaapista kaiveltiin kaikki jämät, mitä tähän keittoon pystyi upottamaan.


Tämän keiton pääraaka-aine oli kurpitsa, mutta meiltä löytyi myös bataattia, mikä oli jäänyt käyttämättä bataattiranskalaisiin. Mukaan kaivettiin kaapeista myös tuore punainen chili, sipuli, purjon jämät ja pari melkein menehtynyttä porkkanaa, jotka menivät hyvin vielä keiton seassa!

Sitten vain kaikki paloiksi! Eikä tarvitse nysvätä tasalaatuista ja pientä kuutiota, sillä soseeksi ne menevät kuitenkin. Paloitellut kasvikset veteen kiehumaan ja mausteita mukaan. Meiltä löytyi liemeen vähän kasvisliemijauhetta ja loput maut haettiin parikajauheesta, mustapippurista, kurkumasta ja suolasta. Melkein kaikki ruoat kaipaavat myös hapokkuutta ja makeutta, joten lisää lopuksi vielä loraus omensiiderietikkaa ja agavesiirapista makeus oman maun mukaan.

Kun kaikki on kypsää, niin suurin osa keitinliemestä kaadetaan pois, mutta jätä pohjalle lientä sen verran, että se riittää ohentamaan sosetta. Keitinliemi kannattaa toki ottaa talteen jatkokäyttöä varten, sillä se on täynnä hyviä makuja. Sillä voi myös säädellä sosekeiton paksuutta mieleisekseen menettämättä makuja.

Itse lisäsin tähän keittoon vielä purkillisen laktoositonta ruokakermaa, koska kuten sanoin, niin kermaa keitossa pitää olla. Sitten vaan soseutetaan ja maistellaan maku kuntoon. Mausteita lisätään siis tarvittaessa.

Tarkempi resepti löytyy täältä Reseptilaatikko

 

Nautiskelua ja ideoita!


Meidän keitossa oli tosi kiva potku ja se oli maukasta ja iiihanan lämmitävää. Päälle lisättiin proteiina raejuustosta, mikä pehmensi makuja vielä entisestään.


Keittoa tulee usein tehtyä isompi satsi kerrallaan, niin kuin tässäkin tapauksessa. Itse kyllästyn helposti samaan sapuskaan päivästä toiseen, joten tuunasin sitä välillä jauhelihalla. Toimi tosi hyvin! Ripottelin siis välillä annokseeni rapeaksi paistettua, hyvin maustettua jauhelihamurua. Se antoi kivaa suutuntumaa, vaihtelua ruokaan ja lisää hyvää makua.

Ajan hengessä tämän keiton värit sopivat vaikka halloween-lounaaksi. Miksi ei myös juhlaevääksi isommallekin porukalle, joka kaipaa lämmikettä myös ruoan muodossa. 

Kävin mielenkiinnosta kurkkamassa myös eri kurpitsalajeja ja löysin samalla lisää reseptejä. Löytyy esim. täältä:

https://kotiliesi.fi/ruoka/ideoita-ruoanlaittoon/tunnetko-kurpitsat-tutustu-eri-lajikkeisiin-ja-ota-talteen-herkulliset-reseptit/

Ei muuta kuin kokeilemaan ja herkuttelemaan!

 
 

Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Palvelun tuottaa Fokus
VarjoNi Oy Copyright (c)2021, All Rights Reserved.